Complementaire Zorg

 

Complementaire zorg is aanvullende zorg, die gegeven kan worden naast de reguliere zorg die u krijgt voor uw aandoening. Complementaire zorg gaat uit van een holistische benadering waarbij de zorg de lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften omvat. Complementaire zorg kan vermindering geven van klachten zoals pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Deze zorg is vooral gezondheidsgericht en kan soms ook klachtgericht zijn. Vooral het bevorderen van ontspanning en comfort staat centraal. Complementaire zorg is geen therapie, maar aanvullende zorg.

Vormen van complementaire zorg:

Aromazorg

Bij aromazorg maken we gebruik van natuurlijke geurige oliën. bijvoorbeeld lavendel om zijn kalmerende werking, tijm voor zijn slijmoplossende werking of sinaasappel voor zonnige geur. Geuren kunnen ook van invloed zijn op de gemoedrust. Fijne herinneringen oproepen of de sfeer verbeteren. Die heerlijke zelfgebakken appeltaart of de frisse geur van pas gemaaid gras. Herkenbare geuren kunnen geruststellend werken bij dementie. Aromazorg kan ook belangrijke verlichting geven bij eczeem, pijn, bv artrose of reuma, luchtwegklachten, misselijkheid.

Kruiden
Veel mensen gebruiken kruiden in de thuissituatie; een kruidenthee om te slapen of bij buikkrampen. Zo kan Calendulazalf (goudsbloemzalf) helpen om de huid te herstellen. Maak u gebruik van kruiden of voedingssupplementen laat het dan altijd weten bij uw arts, therapeut en apotheek. Bepaalde middelen kunnen van invloed zijn op uw medicatie.

Aanraaktechnieken en massage
We willen allemaal wel eens een arm om ons heen of een liefkozing. Aanraking is een essentieel belang voor ons welzijn, voor ontspanning of het loslaten van angsten. Een fijne hand-, of voetmassage kan rust brengen, terwijl een nek-schoudermassage kan bijdragen aan vermindering van pijn en stijfheid. Hierbij zijn etherische oliën een goede aanvulling.

Aquazorg
Bij deze vorm wordt gebruik gemaakt van water. Een snelle, effectieve en weldadige vorm van complementaire zorg. Kompressen voor verkrampte spieren, een koele buikwassing bij obstipatie, een warme kruik voor ontspanning. Wisselvoetbaden bevorderen de stressrespons.

Luisteren naar muziek.
Muziek kan ontspanning geven. Muziek kan gebruikt worden om emoties te verwerken of om (letterlijk of figuurlijk) in beweging te komen. Ook zelf muziek maken kan rustgevend werken.