Je bekijkt nu Waarom massage bij ouderen zo belangrijk is
Het vergeet-mij-nietje als symbool van Alzheimer en dementie.

Waarom massage bij ouderen zo belangrijk is

Waarom massage bij ouderen zo belangrijk is.

Het belang van aanraking bij ouderen en dementerenden.

Dit is de behoefte om aangeraakt te worden. Na baby’s hebben oudere mensen het meeste huidhonger.
Dat komt doordat ze zich onveilig voelen door de met de ouderdom gepaard gaande verliezen.
Naasten vallen bijvoorbeeld weg. De gezondheid neemt af. En thuis wonen kan niet altijd meer.
Juist ouderen worden het minste aangeraakt, doordat steeds meer geliefden overlijden of niet meer zomaar op bezoek kunnen komen.
Niet meer aangeraakt worden is voor hen een groot gemis.

Handmassage
Koesteren van de handen.

Ja, mijn lijf is ouder, maar de behoefte naar aanraking blijft.

 

Aanraking is altijd fijn. Op elke leeftijd. Je bent nooit te oud voor een massage.  En ik ervaar in mijn praktijk hoe fijn het is dat je als oudere wordt erkend in je basisbehoeften, zoals aanraking en aandacht. Via massage laat ik je graag ervaren hoe waardevol aanraking is voor lichaam en geest. Gun het jezelf.

Omdat je het waard bent en ook nu nog leeft!

“Aanraking is ’n taal die in 5 seconden meer liefde kan
overbrengen dan in 5 minuten van zorgvuldig gekozen woorden”

Zorgmassage.

 

Aangeraakt worden heeft voor de meeste oudere/dementerende mens een rustgevende werking.
Op allerlei manieren zijn aanrakingen mogelijk. Een hand op de schouder, handen aanraken, een aai over de rug. Of door een zorgmassage.
Aanraken door het masseren van de rug, hoofd, handen of voeten.

Masseren heeft een heilzame werking. De massage wordt op een rustige en respectvolle manier uitgevoerd. De mensen voelen en zien letterlijk dat er aandacht voor ze is.
De intonatie in de stem veranderd, de gezichtsuitdrukking wordt zachter, in sommige gevallen worden mensen die doorgaans druk zijn, worden rustig.

 

Massage geeft vertrouwen, innerlijke rust en troost waardoor er weer verbinding ontstaat met de ander, het geeft ontspanning wat een gevoel van welbevinden teweeg brengt.
Verdriet en sterke emoties als boosheid verzachten zichtbaar, de oudere wordt rustiger en maakt oogcontact met een meer heldere “open” blik.
De ademhaling gaat gelijkmatiger, het gezicht straalt. Door de innerlijke rust worden ongemakken draaglijker en ontstaat er een gevoel van tevredenheid.

Deze zorgmassage bij dementie is ook in de allerlaatste levensfase zeer geschikt. De zachte massage en aanrakingen helpen om te ontspannen om zonder angst en met vertrouwen afscheid te nemen.

Zorgmassage bij dementie vindt plaats op locatie en kan daardoor overal gegeven worden, thuis, tijdens het verblijf in het ziekenhuis, verzorgings- tehuis e.d.

Vergeet-mij-nietje
Vergeet-mij-nietje als symbool van Alzheimer en dementie
Massage van het hoofd
Heerlijke langzame massage van het hoofd geeft rust.

Mooie ervaringen.

 

Tijdens mijn massages praat ik meestal niet veel, zodat ze zich helemaal kunnen ontspannen. Toch zijn er ook mensen die ook om een praatje verlegen zitten. Ze spreken niet veel mensen en willen wel eens wat
heerlijk kletsen. Er hangen of staan altijd wel foto’s van dierbaren. Dan is de vraag al snel gesteld: “Wie is die knappe man of vrouw daar op de foto?” De glimlach komt dan snel op het gezicht. Ook over de eventuele kinderen en (achter)kleinkinderen wordt gesproken.

 

Een voor mij dierbare client was een oudere dementerende heer. Ik bezocht hem om de week. Telkens als ik op de afdeling kwam, begonnen zijn ogen te stralen, kreeg hij een glimlach op zijn  gezicht en liet alles waar hij mee bezig was vallen. Hij kon zo genieten van zijn massage.
Dit merkte ik vooral doordat hij zich met zijn ogen dicht begon te ontspannen.

 

Ik kom binnen bij een lieve dame die al op mij zat te wachten: “ Zo vertel me nu maar eens een mop.” Gelukkig wist ik er een, die ze kon waarderen en hebben we heerlijk gelachen en gekletst. Op een gegeven moment hebben we het over luid meezingen in de auto, iets wat ik heerlijk vind. Bij een stoplicht of in de file, de andere weggebruikers zullen er wel iets van denken. Mevrouw vertelt dat het haar opvalt dat men vaak bij het stoplicht in de neus peutert. ik rij naar huis en sta voor het stoplicht en waar betrap in mij op? Jawel, neuspeuteren!! Ik had bijna de slappe lach in de auto.

 

Meer weten over zorgmassages en andere massages, kijk gerust even verder rond op de website of meld je aan voor de nieuwsbrief